03.04.2023
Тема уроку " Порядок одержання посуду, приборів, білизни.Дотримання техніки безпеки при використанні столового посуду, приборів. білизни".
Після
розміщення меблів у залі бригадир офіціантів одержує в сервізній посуд і
столові набори, а у білизняній - скатертини, ручники (полотенце на руку
офіціанту), рушники, серветки. Предмети сервірування видають відповідно до
кількості столів і норм оснащення. Кількість скатертин, необхідних для
накривання столів (включаючи і підсобні столики), визначають виходячи з
кількості столів у залі, і передбачають запас невеликої кількості скатертин
(2-4 шт.). Серветок з розрахунку 1,5-2 шт на кожне місце в залі та 2-4 ручників
на кожного офіціанта.
Одержаний із сервізної посуд (тарілки) переносять до залу
і укладають на сервантах або підсобних столах за видами від 10 до 12 шт, а
скляну (фужери, чарки, келихи) і прибори – на підносах. В окремих випадках (за
відсутності відвідувачів) посуд з сервізного до залу доставляють на візках,
окрім скляного, який завжди переносять на підносах.
Перед сервіровкою офіціанти насамперед оглядають та
протирають одержаний посуд і столові прибори. Недостатньо чисто вимиті, не
заточені ножі, а також посуд і прибори з виявленими дефектами відразу ж
замінюють. Разом з|поряд з| предметами індивідуального користування (тарілками|,
приладами, фужерами, чарками) на кожен стіл при його попередній|| сервіровці
ставлять сільницю, перечницю гірчичницю|, а також вазу з|із| квітами,
попільничку, а при обслуговуванні за меню комплексних обідів — підставку з|із|
паперовими салфетками|.
На приборах для спецій повинні бути написи: «сіль»,
«перець». Спеції повинні бути сухими та вільно висипатися через отвори.
При використанні відкритих сільниць, їх заповнюють щодня
на 3/4 об’єму, перечницю тільки на половину. Під рукою офіціанта повинні завжди
бути такі приправи, як олія та оцет, які подають лише на прохання відвідувача.
До часу відкриття ресторану і протягом усього робочого дня має бути достатня
кількість екземплярів меню в папках.
Для безпеки на робочому місці офіціант повинен
дотримуватися наступних правил:
Працювати в спеціальній уніформі, зручною і відповідною
за розміром.
У процесі виконання обовязків заборонено зберігати в
кишенях уніформи гострі колючі та скляні предмети.
У разі забруднення підлогового покриття (жир, продукти і
т.д.) в залі або за барною стійкою необхідно негайно очистити поверхню.
Всі столові прилади, особливо ножі і вилки, необхідно
переміщати на розносі.
Уважно стежити за дверними порогами і акуратно перетинати
зал з гостями.
Заборонено переносити страви та інші предмети на розносі
під час танців, між танцюючими відвідувачами.
Необхідно дотримуватися інструкції подачі готових страв.
Потрібно регулярно перевіряти стан електричних приладів,
особливу увагу слід приділити розеткам, шнурам, вимикачам.
Заборонено використовувати посуд з тріщинами.
Для відкривання пляшок необхідно використовувати
спеціальні штопори і ключі.
На офіціанта можуть впливати небезпечні й шкідливі
виробничі чинники (підвищений рівень шуму на робочому місці; підвищена напруга
в електричної сеті; недостатня освітленість робочої зони; гострі предмети,
нерівності поверхонь інструмента, інвентарю, посуду, приладів; фізичні
перевантаження; нервово-психічні перевантаження).
Домашнє завдання :Опрацювати теоретичний
матеріал . Вивчити тему. Фото конспекту надіслати на електронну пошту: chepakova.nina1@qmail.com
Немає коментарів:
Дописати коментар