Урок№61. "Облік та обіг столового посуду, приборів і білизни.Журнал обліку.Відповідальність за збереження посуду, приборів, білизни"

03.04.2923

Тема уроку " Облік та обіг столового посуду, приборів і білизни.Журнал обліку.Відповідальність за збереження посуду, приборів, білизни".

Сервізна та білизняна розташовується суміжно з мийного столового посуду та обладнується шафами зі скляними дверцятами, підвісними полицями та стелажами.

У сервізній зберігають та видають офіціантам столовий посуд, прилади.

У ресторанах фарфоровий і металевий посуд у необхідному асортименті ставлять на сер-візний прилавок, щоб офіціанти могли вільно скористатися нею.

Під розписку видають кришталь та прилади.

Матеріальна відповідальність доручається працівників сервізною, навіщо ведеться облік у спеціальному журналі.

Усі операції з обліку та видачі посуду здійснюються у визначеному порядку.

Списання здійснює комісія, склад якої затверджує директор; зазвичай до неї входять працівники сервізної та бригада офіціантів.

Наявність посуду, приладів та столової білизни перевіряється щодня.

Під час бою складається акт на списання.

Оснащення посудом, приладами та столовою білизною здійснюється відповідно до норм оснащення.

Перед початком роботи за вказівкою метрдотеля бригадири офіціантів подають письмову заявку на необхідний посуд та предмети сервірування. У заявці вказується назва та кількість предметів, дата отримання, прізвище офіціанта та особистий підпис. За парканними листами або під розписку в спеціальному журналі отримують необхідний для обслуговування посуд та прилади та сервірують столи. Частину посуду та приладів акуратно розкладають у серванти. Посуд та прилади, що видаються офіціантом, повинні бути розсортовані за видами, ідеально чистими та сухими.

За збереження посуду та приладів у залі відповідає метрдотель (адміністратор) та офіціанти. Частина посуду, яка необхідна у процесі обслуговування (баранці, балії та ін.), офіціанти отримують у сервізній під особисту відповідальність, при цьому розписавшись у відповідному журналі.

У міру використання офіціанти здають посуд та прилади у мийну, отримуючи на зміну інший.

Наприкінці робочого дня офіціанти повертають посуд та прилади матеріально відповідальній особі у сервізному, при цьому кількість зданого посуду та приладів зазначають у журналі. Після здачі обліковець посуду проставляє у графі здану кількість зданих предметів. У графі «нестача» вказує кількість предметів, що бракують. Причини недостачі з'ясовуються негайно та вживаються заходи щодо її відшкодування.

У ЗРГ може бути кілька варіантів відпуску посуду та приладів.

У першому варіанті відповідальність за збереження посуду, приладів та інвентарю, що знаходиться в обігу, покладається на бригадира офіціантів, йому відпускають прилади з сервізної під звіт, він видає їх офіціантам і здає в кінці робочого дня в сервізну.

У другому варіанті встановлюється бригадна відповідальність, яка оформляється договором.

У третьому варіанті посуд в необхідному асортименті ставлять на роздачу.

У випадку биття посуду, поломки приборів чи інших втрат складають акт, за результатами якого директор, не пізніше двох днів, виносить рішення віднести вартість втраченого посуду за рахунок винних осіб. а також представник профспілкової організації.

В склад комісії входять:

робітник, відповідальний за посуд і прибори які знаходяться у використанні(наприклад, завідуючий сервізною);

робітник у якого ці цінності були під звітом на протязі дня (наприклад, адміністратор, бригадир офіціантів, офіціант);

а також представник профспілкової організації.

Якщо посуд розбитий споживачами, вони сплачують їх вартість, отримавши квитанцію від прибуткового касового ордеру, або за окремим рахунком.

В процесі експлуатації столовий посуд, прибори, столова білизна зношуються. В такому випадку вартість цих предметів відносять на витрати підприємства.

 

Домашнє завдання :Опрацювати теоретичний матеріал . Вивчити тему. Фото конспекту надіслати на електронну пошту: chepakova.nina1@qmail.com



Немає коментарів:

Дописати коментар

Урок №87. Тема уроку "Банкет з частковим обслуговуванням офіціантами". 10/22

08.05.2022   Тема уроку "Банкет з частковим обслуговуванням офіціантами". Банкет з частковим обслуговуванням офіціантами носить н...