28.03.2023
Тема уроку№59 " Посуд Європейського зразка. Догляд
за порцеляновим посудом, скляним, металевим".
Європейські
серії посуду насамперед відрізняються розмірами і формами складових частин
сервізів: це тарілки овальної, прямокутної, шестикутної, квадратної, трикутної
форм, з гладкими та фестончастими краями, дворівневі, з відділеннями для
основного продукту та гарніру чи соусу.
У
закладах ресторанного господарства класів "люкс", "вищий",
"перший" використовується посуд з монограмою, емблемою, абревіатурою
закладу. Посуд для етнічних ресторанів, з національною кухнею оформляють
національними орнаментами. Для китайських, японських ресторанів використовують
національний або європейський посуд, виконаний у стилізованих серіях, для
рибних - серії посуду з морськими мотивами.
Догляд за посудом зі скла нагадує справжній ритуал. Скло
- дуже незвичайний матеріал, він володіє унікальними властивостями. Одне з його
достоїнств - здатність видозмінюватися, приймати необхідну форму, в залежності
від того, якими методами скло було вироблено і оброблено. Цей матеріал
справжній хамелеон. Вироби зі скла бувають прозорими, матовими, можуть
переливатися яскравими відтінками і різнокольоровими відблисками.
Скляний посуд додає якусь святкову атмосферу навіть
звичайному обіду. Якщо ви хочете здивувати своїх гостей і рідних сервіровкою
столу, подайте страви в оригінальній скляній посуді з незвичайним дизайном.
"Крижана" посуд зачаровує і влітку і взимку. Вона розсіюють
промінчики сонця, граючи яскравими відблисками, і наповнює будинок світлом і
діамантовим блиском.
Скляний посуд не користується такою популярністю як
керамічна або порцелянова. Виникає питання: чому? Здавалося б, скло має всі
властивості, необхідними для приготування їжі і задоволення естетичних потреб,
у господинь не виникає труднощів з тим, як очистити скляний посуд.
Посуд із кришталю завжди миється вручну і ні в якому разі
не в посудомийній машині. Найпростіший спобос догляду за кришталевою посудом -
обполоснути її в вхолодную воді з додаванням оцту або солі
Як
мити порцеляновий посуд?
Перше
питання, з яким Ви стикаєтеся при митті порцелянового посуду: чи можна його
мити в посудомийній машині чи тільки вручну? Багато сучасних марок посуду не
бояться посудомийних машин. Якщо на упаковці є напис Dishwasher safe
можете сміливо укладати посуд в посудомийну машину.
Але є
посуд, який вимагає виключно дбайливого ручного миття. Це посуд з ручним
розписом, позолотою, антикваріат або посуд з дуже тонкими стінками. Такий посуд
боїться занадто гарячої води і сильного натиску. Його краще не мити у висячому
положенні, а покласти в контейнер, наповнений теплою чи холодною водою, дно
контейнера попередньо застеліть м'яким рушником.
Порцеляна
«боїться» побутової хімії, її слід використовувати тільки в крайніх випадках.
Краще вибрати нейтральний натуральний лагідний миючий засіб для цієї мети. Мити
слід тканиною або м'якою губкою. В жодному разі не використовуйте металеві
мочалки або жорсткі щітки, вони можуть подряпати тендітну поверхню. Часто після
миття висохлі краплі звичайної води залишають плями і розводи на посуді, щоб
цього уникнути, слід натерти посуд до блиску, робити це потрібно максимально
обережно, м'якою сухою тканиною або рушником без ворсу. Особливо «капризна»
дорога порцеляна, яку краще взагалі не мити без зайвої потреби або робити це
якомога рідше. Пил можна струсити пензликом з натурального ворсу.
Зберігання
та догляд.
З
часом порцеляна темнішає, це нормальне явище, цього не варто боятися. У такому
випадку посуд слід протерти водним розчином з питною содою або оцтом. Деякі
фахівці рекомендують під час миття додавати у воду нашатирний спирт або зубний
порошок, які відбілюють емаль. Якщо Ви зрідка використовуєте посуд, його варто
перекласти аркушами паперу. Щоб не пошкодити тонкі ручки чашок і носик
заварника, зберігайте їх в шафі, окремо розставивши, щоб вони не торкались
одине одного і ніколи не тримайте чашку в чашці.
Якщо
Ви будете дотримуватись цих нескладних інструкцій із догляду, порцеляновий
посуд буде тішити Вас протягом довгого часу і ще залишиться в спадок Вашим
дітям і онукам.
·
Завжди тримайте келихи
за ніжку. Фужери виготовлені з двох або трьох складових. Якщо тримати келих
зверху чи знизу, через свою тяжкості він може тріснути.
·
Перш ніж братися за
миття посуду з кришталю, необхідно зняти всі кільця і браслети - залишити
подряпини на поверхні фужерів дуже легко.
·
Сірка, яка знаходиться в
гумі, змушує темніти дорогоцінні метали. Не використовуйте гумову підстилку для
раковини або сушилку для посуду.
·
Кожен
келих мийте окремо.
·
Кришталь містить свинець
- м'який метал. Абразивні миючі засоби можуть подряпати покриття. Використовуйте мило або
виберіть щадний засіб для миття.
·
Кришталевий посуд,
прикрашену золотим або срібним декором легко подряпати, якщо мити її під
гарячою водою. Для
запобігання пошкоджень мийте фужери під теплою водою.
·
Мийте фужери спочатку
всередині, а потім - зовні. Якщо одночасно мити обидві сторони, можна створити
тиск, що призведе до утворення тріщин.
·
Витирати посуд необхідно
рушником без ворсу або щільною тканиною.
·
Необхідно ретельно
протирати келихи, щоб не залишалося водяних розлучень, які потім буде дуже
складно відтерти.
·
Продукти харчування й
напої, що містять кислоту - вороги для кришталю. Тому рекомендується мити
келихи відразу ж після того, як Ви випили вино.
Чи є у вас металевий
посуд? Напевно, вона давно перестала блищати. Але для того, щоб повернути
колишній блиск алюмінієвим каструлях, потрібно всього лише прокип’ятити в них
воду з оцтом, яблучної шкіркою, картопляними очищення. Алюмінієвий посуд, яка
почорніла, можна залити молочною сироваткою або огірковим розсолом, залишити на
дві години і тоді чорнота зникне.
Нікельований посуд потрібно чистити розчином солі та оцту
(1 стол. Ложка оцту на 1 чайн. Ложку солі).
Якщо потемніли прибори з нержавіючої сталі, опустити їх
на 10 хвилин у відвар після варіння картоплі, потім витріть їх насухо. Якщо
столові прилади не сильно потемніли, то їх достатньо буде протерти сирою
картоплею. З приладів можна видалити темні плями соком лимона.
Якщо на ножах з’явилася іржа, то в цьому допоможе
господарське мило. Їм можна потерти ніж і ножем розрізати шматок мила. Можна
таким ножем розрізати цибулину на дрібні шматочки, це допоможе позбавитися від
іржі.
Якщо за металевим посудом здійснювати невмілий догляд, це
скорочує термін її служби. Після покупки нових дек і листів їх обробляють таким
чином. У них наливають рослинне масло тонким шаром, ставлять у духовку з
температурою 200 градусів. Коли зникає дим, припиняють термообробку, в
результаті чого на деку утворюється найтонша жирова плівка, вона захищає деко від
іржі. До таких декам випічка не прилипає. Після використання дека потрібно
добре помити і зберігати їх в сухому місці. Щоб з форм не знялася захисна
плівка, їх не потрібно шкребти, тоді доведеться заново обробляти листи.
Каструлю, яка пригоріла, можна очистити, якщо на ніч наповнити її солоною
водою.
Посуд з алюмінію має привабливий вигляд, але нею потрібно
обережно користуватися, дотримуючись правил. Пам’ятайте, що алюміній
пошкоджується кислотами і лугами, до того ж в такому посуді утворюються
сполуки, які шкідливі для організму. В алюмінієвому посуді краще не зберігати
солоні огірки, сіль, квашену капусту. Не підходить вона для кисломолочних
продуктів, хлібних квасів, для компотів з кислих фруктів. Не рекомендується в
алюмінієвому посуді тривале кип’ятіння, від цього вона темніє, а якщо це
відбулося, потрібно протерти її ганчіркою, змоченою в оцті. Нікельований посуд
добре миється і не вимагає особливого догляду і чищення, це сама невибаглива
посуд. Її достатньо просто помити і до блиску натерти м’якою ганчіркою.
Металевий посуд відповідає гігієнічним і санітарним
нормам
Догляд за таким посудом має особливості
- Посуд з багатошаровим дном з
нержавіючої сталі потрібно мити м’якою губкою і теплою водою, застосовуючи
миючі засоби;
- Після мийки добре витерти насухо;
- Не можна використовувати металевий
посуд в мікрохвильових печах;
- Не залишати сковороду з
нержавіючої сталі, щоб вона грілася без продуктів на плиті, так як це
призведе до того, що метал буде перегріватися і деформуватися.
Домашнє завдання :Опрацювати теоретичний
матеріал . Вивчити тему. Фото конспекту надіслати на електронну пошту: chepakova.nina1@qmail.com
Немає коментарів:
Дописати коментар