02.05.2023
Тема уроку "ЛПР №13 Порядок підготовки до роботи на експрес-кавоварки".
Експрес-кавоварка КВК-4 складається із корпусу, котла місткістю 20л, очисника, фільтра-тримача,трьох блок-кранів, насосної станції, регуляторів тиску та рівня води. Решітки, на якій ставлять чашки, підігрівають до температури 6- С. Вода в котел подається вручну та автоматично.
Регулювання рівня води та тиску в котлі автоматичне. До кожного блок крана приєднується фільтр-тримач з однією або двома відвідними трубками для приготування порції кави в одну або одночасно в дві чашки.
Каркас апарата виготовлений із сталі і є опорною конструкцією для водогрійного котла, блок-кранів (кожен блок-кран має кнопки) та іншої апаратури. Для нагрівання води в котлі змонтовано тени. Кавоварка має непряме нагрівання . Для цього в котлі встановлено змійовик, який з’єднано одним кінцем з насосом, іншим – з блок-кранами. Вода надходить через очисник та підсилювач тиску і нагрівання від води, що міститься в котлі.
Рівень води в котлі регулюється за допомогою поплавця. Тиск у змійовику та котлі контролюється окремими манометрами.
Блок-кран приводиться в рух за рахунок енергії водопровідної води (гідравлічний спосіб). Складається блок-кран із двох циліндрів, розташованих один над одним. У верхньому циліндрі, який має поршень і рукоятку керування, вода підводиться через гумовий шланг з тиском не менше як 180 кПа. У нижньому циліндрі відміряються порції води і готується напій. Циліндр складається із робочої камери з поршнем (поршні верхнього та нижнього циліндрів сполучені одним валом) та чаші-тримача, в яку вставляється сітка-фільтр із меленою кавою.
Принцип дії.
При вмиканні подавання водопровідної води до блока-крана вмикається двигун насоса, і вода починає надходити у верхній циліндр. У блок-крані під дією водопровідної води піднімаються два поршні. В результаті в нижній циліндр, де встановлена сітка-фільтр із меленою кавою, чаші-тримача з’являються перші краплі напою, водопровідний кран закривають. Тиск у верхньому циліндрі падає, а поршень під дією пружини опуститься донизу і проштовхне гарячу воду через шар меленої кави у чашку.
Правила експлуатації.
Перед початком роботи перевірити санітарний стан, справність регульованої апаратури, заземлення кавоварки. Потім відкрити вентиль на водопроводі. Зливний кран при цьому повинен бути закритим, а вентиль парової трубки відкритий для видалення повітря із котла.
Закрити вентиль після того, як із нього з’явиться пара. Рівень води в котлі повинен бути приблизно на 2 см. Вище нижньої відмітки на водомірному склі і не підніматися за межі верхньої відмітки. Після заповнення котла водою відкрити вентиль для подавання води у підсилювач тиску і включити його насос. Ввімкнути кавоварку в електромережу, загоряється сигнальна лампа. Через 25 хв. лампа гасне. Утворювана в процесі кипіння пара збирається у верхній частині котла. Коли тиск пари досягне 118 кПа, реле тиску вимкне тени та сигнальну лампу.
Перед початком роботи пропустити через блок-крани гарячу воду для їх залишалася на краях чаші-тримача, закріпити чашу у блок-крані, відвести до низу пускову рукоятку, і кава зіллється у підставну чашку.
Закінчивши роботу, вимкнути тени, відключити подавання води в котел і відкрити вентилі для випускання пари і зливання води. Після закінчення зливання води вентилі закривають. Нижню частину блок-кранів зачистити від залишків кави. Чашку-тримач і сітку-фільтр ретельно промити гарячою водою з використанням миючих засобів і покласти в холодну воду до подальшого використання. Зовнішню поверхню кавоварки протерти м’якою тканиною.
У разі відсутності води водопроводі кавоварку необхідно негайно вимкнути. Під час приготування кави потрібно бути обережним, щоб уникнути опіків.
Продуктивність кавоварки – 480 порцій на 1 годину.
Домашнє завдання :Опрацювати теоретичний матеріал . Вивчити тему. Фото конспекту надіслати на електронну пошту: chepakova.nina1@qmail.com
Немає коментарів:
Дописати коментар