26.04.2023
Тема уроку " Сучасне теплове обладнання. Електрогрилі, експрес-кавоварка".
Теплові апарати класифікують по наступних ознаках:
- технологічному призначенню;
- джерелам теплоти (видам енергоносіїв);
- способу обігріву робочих поверхонь і об'ємів;
- степені автоматизації;
- принципу роботи.
Експрес-кавоварки
Принципова схема експрес-кавоварки «Омнія-люкс» :
1 — блок-крани; 2— запірні вентилі; 3 — полиця із піддоном для чашок; 4 — манометри; 5 – корпус; 6 – кнопка відпускання кави; 7 – запірні вентилі; 8 – трубка для контролю рівня води; 9 – трубка для заливання води й випускання пари
В експрес-кавоварках ароматичні екстрактивні речовини екстрагуються кип'ятком, що проходить під тиском через шар меленої кави. Сила, під дією якої вода проштовхується через шар кави, в одних випадках створюється тиском пари, що утворюється в котлі, в других— від поршня, що приводиться в рух зусиллям руки або гідравлічним приводом.
Кавоварка з гідравлічним підсилювачем має водонагрівальний котел, в якому вода, що виконує функцію проміжного теплоносія, нагрівається ТЕНам. Вода, що використовується для приготування напою, поступає в змійовик, розміщений у водонагрівальному котлі, нагрівається там і подається через розподільний колектор в блок крана з кнопковим управлінням і гідравлічним підсилювачем. Водонагрівальний котел сполучений з водопровідною мережею живильним клапаном-поплавком, за допомогою якого підтримується постійний рівень води. Рівень води в котлі контролюється за допомогою водомірного скла, а тиск— манометром.
Для запобігання котла від підвищення тиску понад гранично допустимого слугує запобіжний клапан, для автоматичного регулювання теплового режима— терморегулятор Над водогрійним казаном змонтований верхній піддон, на який встановлюються чашки для підігріву, а під котлом — нижній піддон, куди чашки ставляться при наповненні кави. З водогрійним казаном сполучені головки блок кранів для приготування і дозування напою. Блок-кран приводиться в дію натисненням кнопки. При цьому відкривається прохід для води із змійовика в головку і за рахунок тиску, під яким вода знаходилася в змійовику, вона проштовхується через шар меленої кави.
Готовий напій зливається в чашку, підставлену під ріжок головки. Щоб тиск води в змійовику був не менше 250 кПа, вона подається через гідравлічний підсилювач, що складається з живильного бака для води і насоса з електроприводом. Бак забезпечений манометром і реле тиску, яке автоматично підтримує заданий тиск води. Насос нагнітає воду в бак до тих пір, поки тиск в ньому і пов'язаному з ним змійовиком не підніметься до необхідного значення. За описаним принципом працюють кавоварки «Будапешт», «Касино-мокка», «Балатон-люкс, «Омнія- люкс», котрі використовують в закладах ресторанного господарства.
Електрогриль ГЕ-З застосовується в невеликих спеціалізованих підприємствах. Його підставка виконана з тонкої листової сталі і встановлена на чотирьох ніжках.
Гриль електричний ГЕ-3
1– ніжки; 2 – привідний вал; 3, 4 – тумблери нагріваючих елементів; 5 — дверці; 6 – жарова камера; 7 – обертаючий вертиль; 8 – розсувні утримувачі; 9 – шпаги; 11 — утримувачі; 10, 12 – нижні і верхні направляючі; 14 – алюмінієвий відбивач;15 — піддон; 13 — електронагрівач, 16 -основа.
До підставки кріпляться робоча (жарова) камера, а також камера для розміщення електродвигуна і тумблерів включення електронагрівачів і електродвигуна. У верхній частині жарової камери, під алюмінієвим відбивачем закріплені два кварцові випромінювачі. Обробляються вироби на вертилі, що обертається. Він має два розсувних утримувача, між якими закріплюється тушка птиці або великі шматки м'яса.
В грилі можна також смажити м'ясо або рибу на подвійних гратах. При цьому вироби поміщають на одні грати, прикривають зверху іншими і встановлюють на верхні або нижні направляючі залежно від необхідної інтенсивності обсмажування. Для прискорення обробки робочу камеру закривають відкидними дверцями з органічного скла, яку при необхідності можна прибирати під підставку гриля.
Домашнє завдання :Опрацювати теоретичний матеріал . Вивчити тему. Фото конспекту надіслати на електронну пошту: chepakova.nina1@qmail.com
Немає коментарів:
Дописати коментар