Урок №34. Тема уроку "Спідміксінг (швидке змішування)" 10/22

 03.05.2023

Тема уроку "Спідміксінг (швидке змішування)"

Роботу бармена розрізняють за трьома основними стилям: класичний, фрістайл і спідміксінг. Легко здогадатися за назвами, чим вони відрізняються.
Спідміксінг означає швидкісне змішування. Майстри цього стилю роблять основний упор на швидке приготування коктейлів при неухильному дотриманні загальноприйнятих стандартів і пропорцій. Тому в багатьох популярних барах роблять особливу ставку на бармена, який володіє талантом жонглера або спідміксінга.

Є на землі такі люди. Вони готують «зілля», перетворюючи часом цей процес в казкову виставу. Від них багато в чому залежить дух і стиль закладу.
Сама професія бармена зародилася в Америці за часів «золотої лихоманки». Тоді в торгових точках в поселеннях продавалося відразу все, в тому числі й алкогольні напої. Потім приміщення магазину перегородив бар'єр, що розділив «торгову зону» і «місце для відпочинку», який стало називатися баром (бар'єр по-англійськи bar). Тоді ж з'явилися і перші «бармени» - в буквальному перекладі, «люди за стійкою».
У 1862 році вийшла «Біблія бармена» - перша книга, що містить відомості про напої, рецептуру коктейлів і професійний кодекс бармена. Нею користуються досі, а деякі коктейлі стали класичними. А, наприклад, одне з основоположних правил свідчить, що бармен не має права вживати спиртне на робочому місці, хоча він повинен знати смак всіх напоїв та коктейлів, щоб допомогти відвідувачам зробити правильний вибір.

Вважається, що гідного професійного рівня бармен досягає приблизно через рік роботи. Хороший бармен, як і будь висококваліфікований фахівець, може зробити непогану кар'єру: старший бармен, менеджер бару, ресторану, директор і навіть співвласник або господар закладу. Все залежить від особистих схильностей та цілеспрямованості.
Крім бездоганного володіння професійними навичками бармену потрібно володіти певними психологічними даними. Абсолютно необхідними є комунікабельність, доброзичливість і самовладання. Хороший бармен - в деякій мірі психолог або навіть психоаналітик: він повинен вміти слухати і чути, спілкуватися, відчувати людини. Від бармена часто чекають не тільки випивки, а й розуміння, співчуття або просто гарного настрою. Кожна людина - як мобільний телефон: йому потрібна підзарядка. Якщо бармен хороший, він дає цю підзарядку.
Тримати в голові рецепти класичних і фірмових коктейлів не так легко, як здається. А робота бармена вимагає ще й фізичної витривалості: десять і більше годин на ногах в умовах постійного шуму, музики, сигаретного диму, натовпи не завжди спокійних відвідувачів. До кінця зміни ноги гудуть, в голові одні цифри та етикетки. Тому вважається, що бармен - чоловіча професія. Втім, останнім часом підлогу вирішального значення не має, і деякі заклади набирають виключно дівчат.


Основною метою праці бармена є обслуговування відвідувачів за стійкою бару. Бармен не тільки відпускає продукцію відвідувачам і проводить розрахунки з ними, він також підраховує виручку і оформляє документи на реалізовані товари. Для успішної діяльності в цій сфері людині необхідно наявність хорошої зорово-рухової координації, лінійного окоміру. Уміння розподіляти увагу і здатність до швидкого усного рахунку в умовах шумових, візуальних перешкод - важливі якості для людини цієї багато в чому творчої професії.
Отже, рецепт успіху в барменській справі - це коктейль з професійних знань і умінь, культури, психології, спорту і, звичайно, бізнесу.

Coconut Pleasure
Справжня знахідка для тих, хто обожнює смак та аромат кокосу. Домініканський ром, використаний у цьому напої, має нотки екзотичних фруктів і смаженого мигдалю та додасть коктейлю ледь помітний ванільний аромат. У поєднанні з кокосовим лікером та вершками з кокосу ром створює справді тропічний п’янкий та смачний мікс.

Інгредієнти:

ром Relicario Superior — 40 мл;
 кокосовий лікер Bardinet — 20 мл;
 кокосові вершки — 20 мл;
 лід;
 свіжий кокос — шматочок для декорування.
 
Обладнання: шейкер, висока склянка для тропічних коктейлів, стейнер (ситечко для проціджування).

Приготування:

Вилити усі інгредієнти в шейкер, наповнений кубиками льоду, й енергійно струсити.
Процідити у склянку, наповнену подрібненим льодом.
Прикрасити очищеним кокосом.


Captain’s Crush
Цей напій можна вважати варіацією відомого напою Old Fashioned. У класичній рецептурі на дно широкої склянки кладеться шматок цукру, додається крапля бітеру, трохи содової. Все давиться мадлером, додається лід та віскі (бурбон). У Captain’s Crush замість останнього інгредієнта використано білий ром. Лайм дарує напою свіжість та цитрусову нотку. Коктейль класифікують як аперитив.

Інгредієнти: 

Captain Morgan White Rum — 50 мл;
 свіжий лайм — 4 шматочки;
 Angostura Bitter — за смаком;
 лід.
 
Обладнання: шейкер, барна ложка, склянка «олд фешн».

Приготування:

Помістити у шейкер кубики льоду та рідкі інгредієнти, добре струсити.
Із трьох дольок лайма вичавити сік, додати до коктейлю, перемішати ложкою.
Вилити суміш в охолоджений стакан.
Прикрасити шматочком лайма, що залишився. 


The Big Strawberry Blast
Бренді Torres 10, який входить до складу напою, найпопулярніший іспанський бренді. Його смак м'який, солодкуватий, віддає кавовими нотками. Він чудово пасує до яскравих та свіжих смаків полуниці, м'яти. У цій простій рецептурі немає нічого зайвого, але «Великий полуничний вибух» залишить справді незабутні враження та фантастичний післясмак. 

Інгредієнти:
бренді Torres 10 — 45 мл;
 полуниця — 3 шт.;
 м'ята — 5 листочків;
 сік лимона — 22,5 мл;
 цукровий сироп — 22,5 мл;
 лід.
 
Обладнання: шейкер, мадлер, бокал для коктейлів, стейнер.

Приготування:

Помістити у шейкер полуницю, м'яту та цукровий сироп, трохи почавити масу мадлером.
Додати Torres 10 та лимонний сік. Збити у шейкері з великою кількістю льоду.
Перелити через сито в охолоджений посуд, прикрасити полуницею і м'ятою.

ТЕСТОВІ ЗАВДАННЯ 

Спідміксінг - це стиль роботи бармена, коли він повинен
 
1. Приготувати коктейль згідно із побажаннями клієнта, ефектно переміщуючи скляний посуд і пляшки на барній стійці; 
2. Під час приготування коктейлів жонглювати пляшками, скляним посудом; 
3. Продемонструвати власну майстерність у приготуванні коктейлю відповідно до світового стандарту і пропорцій. 
4. Усі відповіді правильні. 

Домашнє завдання :Опрацювати теоретичний матеріал . Вивчити тему. Фото конспекту надіслати на електронну пошту: chepakova.nina1@qmail.com

Немає коментарів:

Дописати коментар

Урок №87. Тема уроку "Банкет з частковим обслуговуванням офіціантами". 10/22

08.05.2022   Тема уроку "Банкет з частковим обслуговуванням офіціантами". Банкет з частковим обслуговуванням офіціантами носить н...