05.04.2023
Тема уроку "Показники, які формують якість та стійкість у зберіганні (сировина, процеси виробництва, види тари, режим зберігання). Характеристика асортименту нових видів продуктів переробки овочів плодів ягід, грибів"
Якість товару - це сукупність його властивостей і характеристик, які додають йому здатність задовольняти обумовлені або передбачувані потреби покупця. Якість містить у собі не всі властивості товару, а тільки ті, що пов'язані із задоволенням конкретних потреб відповідно до призначення товару.
На якість продукції впливає велика кількість чинників. Значна міра їх впливу на забезпечення високої якості продукції припадає на етап проектування продукції 80%, потім на процес контролю і регулювання технологічних процесів 15% і на процес контролю якості готової продукції 5% .
Зміни, які відбуваються у сировині під час зберігання приводять до втрат маси і якості, тому їх необхідно контролювати і запобігати негативному впливу на якість і кількість продукції. Але таке зберігання неможливо організувати, якщо не знати тих процесів, які можуть відбуватися в продуктах після виготовлення та оптимальних режимів зберігання.
На стiйкiсть сировини i продуктів та розмір втрат при зберiганнi виливають багато різних чинників. Їх поділяють на внутрiшнi та зовнiшнi. До внутрiшнiх відносяться хiмiчний склад та фiзичнi властивостi об’єктів зберігання. До зовнішніх спосіб пакування, умови та термін зберігання.
Хiмiчний склад має вирішальне значення для стiйкостi сировини і продукції. Найбільш впливовим фактором хiмiчного складу є вміст води та форма її зв’язку з іншими компонентами. Вода є найбільш швидко змінюваним компонентом складу. Від її випаровування напряму залежать втрати маси, а також втрати якості: зміна зовнішнього вигляду, консистенції, кольору. Крім того втрати води суттєво впливають на перебіг хiмiчних, біохiмiчних та мiкробiологiчних процесів.
Суха сировина i готова продукція мають більш високу стiйкiсть при зберiганнi і менші втрати маси та якості. Це пояснюється мiцнiстю зв’язків молекул води з сухими речовинами продукту, наслідком чого є низька активність води. Продукти з проміжною вологістю проявляють різну здатність до зберігання, яка залежить від вмісту водоутримуючих речовин: крохмалю, пектинів, бiлкiв, цукру, солей. Чим більше вміст таких речовин, тим мiцнiше утримується вода в складі продукту, тим менше втрати маси.
Проте деякі водоутримуючi речовини, особливо цукор i кухонна сіль, мають здатність утворювати розчини з високим осмотичним тиском. Внаслідок цього ці речовини підвищують стійкість сировини, що широко використовується в консервуванні харчових продуктів.
Сировина, що має більш низькі температури плавлення та замерзання може зберігатися при знижених температурах, якi дозволяють знизити активність ферментів, пригнічують мікрофлору, а тому зменшують втрати.
Фактори, що впливають на якість продукції поділяються на: Зовнішні: економічні; політичні; ринкові; технологічні; конкурентні; соціальні; міжнародні. Внутрішні: технічні; експлуатаційні; виробничі; організаційні; інформаційні; соціальні.
Для попередження псування та зниження втрат маси кожному продукту необхідно створити оптимальні умови зберігання. Треба забезпечити режими зберігання продуктів.
За несприятливих умов зберігання, транспортування чи в результаті змін стану самого продукту відбуваються наступні фізичні процеси: - увібрання та втрата вологи - зміна температури - вбирання та віддача летких речовин - відшарування емульсій - кристалізація - розплавлення - порушення структурного стану. Хімічні зміни викликаються: хімічними реакціями, що пов’язані з константами температури і вологості. Біохімічні процеси в продуктах відбуваються під дією ферментів: дихання - гідролітичні процеси. Гідролітичні процеси викликаються дією ферментів гідролізу, що призводить до покращання чи погіршення якості продукту. Природні втрати при зберіганні харчових продуктів – це зменшення їх маси при транспортуванні, зберіганні і реалізації через природні причини: усихання, розпилювання,розкришування (утворюється при продажу продуктів),розрубування, різання,низька вологість повітря при зберіганні та ін., витікання (розтаювання, просочування), розливання при перекачці та продажу рідких товарів,використання речовин на "дихання"(борошно, плоди, овочі), випаровування вологи і летких речовин.
Тара — промисловий виріб, призначений для упакування, зберігання, транспортування і реалізації товарів у сфері обігу, який запобігає їх пошкодженням та псуванню під час перевезення, виконання навантажувально-розвантажувальних робіт, складування та зберігання.
Немає коментарів:
Дописати коментар