Урок №21-22. Тема уроку "Кодування товарів, страв" гр.10/22


04.04.2023

 Тема уроку  21-22 "Кодування товарів, страв"



Податкова накладна може бути складена за щоденними підсумками операцій (якщо податкова накладна не була складена на ці операції) у разі:

- здійснення постачання товарів/послуг за готівку кінцевому споживачеві (який не є платником податку), розрахунки за які проводяться через касу/РРО або через банківську установу чи платіжний пристрій (безпосередньо на поточний рахунок постачальника);

- виписки транспортних квитків, готельних рахунків або рахунків, які виставляються платнику податку за послуги зв’язку, інші послуги, вартість яких визначається за показниками приладів обліку, що містять загальну суму платежу, суму податку та податковий номер постачальника (продавця), крім тих, форма яких встановлена міжнародними стандартами;

- надання платнику податку касових чеків, що містять суму поставлених товарів/послуг, загальну суму нарахованого податку (з визначенням фіскального та податкового номерів постачальника).

Згідно з п. 8 та п. 12 Порядку №1307, у верхній лівій частині податкової накладної, яка складається за щоденними підсумками операцій, робиться відповідна помітка «X» та зазначається тип причини «11», у рядку «Особа (платник податку) - покупець» зазначається «Неплатник», а у рядку «Індивідуальний податковий номер покупця» відображається умовний Індивідуальний податковий номер «100000000000».

У графі «Номенклатура постачання товарів/послуг продавця» ПН платник податку згруповує товари/послуги за групами, що відповідають певному коду товару згідно з УКТ ЗЕД/коду послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг, та графи 4, 5, 6 та 7 не заповнює (така ж позиція міститься в підкатегорії 101.17 ресурсу "ЗІР").

Наприклад, ТОВ здійснює реалізацію готових харчових страв та алкогольних напоїв, отриманих в процесі виробництва, населенню (неплатникам ПДВ). Згідно з базами даних ДФСУ підприємство має код  діяльності за КВЕД 56.10 «Діяльність ресторанів, надання послуг мобільного харчування».

Отже, при реалізації таких товарів населенню (неплатникам ПДВ) ТОВ має згруповувати в податковій накладній в графі «Номенклатура постачання товарів/послуг продавця» товари/послуги за групами, що відповідають певному коду товару згідно з УКТ ЗЕД/коду послуги згідно з ДКПП.

При цьому, крім випадків постачання підакцизних товарів та товарів, ввезених на митну територію України, платник має право зазначати код товару згідно з УКТ ЗЕД або код послуги згідно з ДКПП неповністю, але не менше ніж чотири перших цифри  відповідного коду.

Окремо податківці наголосили на наслідках неправильного визначення коду товару в підсумкових податкових накладних (з типом причини «11»), виписаних на неплатника ПДВ.

Так, якщо обов’язковий реквізит «код товару згідно з УКТ ЗЕД» зведеної податкової накладної, складеної на неплатника ПДВ, визначено неправильно (з урахуванням особливостей його визначення), це може бути причиною неприйняття даної податкової накладної в електронному вигляді.

Окремо податківці наголосили на наслідках неправильного визначення коду товару в підсумкових податкових накладних (з типом причини «11»), виписаних на неплатника ПДВ.

Так, якщо обов’язковий реквізит «код товару згідно з УКТ ЗЕД» зведеної податкової накладної, складеної на неплатника ПДВ, визначено неправильно (з урахуванням особливостей його визначення), це може бути причиною неприйняття даної податкової накладної в електронному вигляді.

Сервіс для створення безконтактного меню, доступного по QR коду, з можливістю оформлення замовлень на доставку. Призначений для керівників кафе, ресторанів, готелів і барів, які хочуть подарувати відвідувачам новий досвід взаємодії зі зручним інтерфейсом для демонстрації своїх страв і напоїв.

Починаючи з 01.01.17 р. обов'язковим реквізитом ПН є (пп. «і» п. 201.1 Податкового кодексу, далі – ПК): при постачанні будь-яких товарів – код УКТЗЕД. Шукати код УКТЗЕД слід у Законі від 19.09.13 р. № 584-VII «Про митний тариф» (далі – Закон № 584); при постачанні послуг – код послуг.  

Шукати цей код потрібно в Державному класифікаторі продукції та послуг ДК 016:2010 (затверджений наказом Держспоживстандарту від 11.10.10 р. № 457, далі – ДКПП). 

У даному випадку кафе здійснює постачання продукції власного виробництва. Адже всі страви (перші, другі та десерти) працівники кафе готують самостійно на кухні цього закладу. 

А для цілей ПДВ постачання продукції власного виробництва розглядається як постачання товарів (пп. 14.1.191, 14.1.244 ПК). Тоді при продажу продукції власного виробництва в ПН повинен бути зазначений код УКТЗЕД згідно із Законом № 584. 

Але тут і виникають труднощі. УКТЗЕД складається на основі Гармонізованої системи опису та кодування товарів і затверджується законом про митний тариф України (ч. 1 ст. 67 Митного кодексу). 

Цей закон (Закон № 584) установлює ставки ввізного мита на товари, систематизовані згідно з УКТЗЕД. У ньому закодовано товари, які перетинають митний кордон України. І звичайно, у тому переліку немає таких товарів, як, наприклад, борщ, солянка, суп харчо, жульєн і т. п.: адже всі вони призначені для споживання на місці постачання.

Картка ТОВАРУ

Картка товару знаходиться на Панелі адміністрування \ Товари \ Товари і страви

Слід врахувати, що найменування «Товар» є узагальненим для просто Товарів, Інгредієнтів, Продукції (Страв), Напівфабрикатів, Послуг.

Назва – найменування товару. Можна вести одночасно кілька найменувань на різних мовах. Мови введення перемикаються за допомогою кнопки .

Тип:

Товар – звичайний товар, який ви можете купувати, або продавати. Товар не має калькуляційної карти. Він може входити як інгредієнт до складу страв або напівфабрикатів. Після продажу відбувається автоматичне списання реалізованої кількості товару документом “Списання товарів”

Інгредієнти – складові страв або напівфабрикатів. Інгредієнти не відображаються в меню на планшеті, тому що вони не продаються. Якщо інгредієнти необхідно продавати, встановіть в картці товару Тип = Товар

Продукція (Страва) – виробляеться з Товарів і Інгредієнтів («Котлета – по-київські» і коктейль «Сльоза комсомолки») і можеть продаватися. Складові Продукції (Страви) визначаються на закладці Калькуляційна карта. Після продажу складові Продукції будуть списані документом “Производство общепит”. Якщо до складу продукції (Страви) входить інша Страва або Напівфабрикат, то його складові також будуть додані в списання. Для додаткових відомостей необхідних для приготування страви, можна використовувати текстове поле  Картка Товару\Технологія приготування

Напівфабрикати – те ж саме що і Продукція. Дана категорія створена для того щоб відрізняти страви від напівфабрикатів

Послуги – нематеріальний вид товару, який може купуватися і продаватися. Але при продажу та купівлі послуги не відбуваються складські рухи.

Значення полів картки товару

Закладка “Основна”:

Група – найменування групи до якої належить товар

Штрих-код – для використовання Сканеру штрих-кодів. Ви можете спростити вибір товару при виконанні операцій продажу та ведення складу. В якості коду товару можна використовувати код вказаний на упаковці товару. У разі якщо код відсутній, наприклад на продукції (стравах, напоях) можна його отримати (згенерувати). Для генерації власного унікального коду натисніть кнопку зі стрілочкою, що розташована праворуч від поля Штрих-код . На зображенні вище, поле і кнопка позначені синьою рамкою.

Опис – докладний опис товару. Можна вести одночасно опис на різних мовах. Мови введення перемикаються за допомогою кнопки 

Для зручності роботи Товар можна розташовувати в попередньо створених Групах. Наприклад, Гарячі страви, Напої і т.п.

Змінна ціна продажу – дозволяє змінювати ціну продажу в залежності від різних умов

Ваговий товар – визначає необхідність введення ваги товару, що продається. Можна використовувати як для вагового так і розливного товару. Робота з ваговим товаром описується в розділі Ваговий товар. Робота з PLU

Склад виробництва – склад в якому проводиться приготування страви

Податки – вказує на необхідність оподаткування товару страви податками

Коеф. усушки / ужарки – коефіцієнт зміни ваги продукту при зберіганні або приготуванні

Ост. ціна приходу – показує останню ціну приходу згідно прибуткових документів

Закладка ціна продажу:

Прайс – меню для якого ціна є дійсною

Ціна – ціна, за якою продаватиметься товар згідно Прайса (Меню) планшет. Ціна вказується за одиницю базової одиниці виміру. Є можливість встановлювати різні ціни для різних меню

Є у прайсі – включає товар у відповідний Прайс (Меню) планшет

Розрахунок ціни товару відповідно до відсотка націнки

Натисніть на кнопку Розрахувати ціну продажу, в діалозі введіть необхідний відсоток націнки.

Програма автоматично розрахує ціну продажу і відобразить в поле Ціна продажу

Докладніше за посиланням: https://uteka.ua/ua/publication/commerce-12-nalogi-i-otchetnost-10-postavka-gotovyx-blyud-kakoj-kod-ukazat-v-nalogovoj-nakladnoj

Домашнє завдання :Опрацювати теоретичний матеріал . Вивчити тему. Фото конспекту надіслати на електронну пошту: chepakova.nina1@qmail.com



Немає коментарів:

Дописати коментар

Урок №87. Тема уроку "Банкет з частковим обслуговуванням офіціантами". 10/22

08.05.2022   Тема уроку "Банкет з частковим обслуговуванням офіціантами". Банкет з частковим обслуговуванням офіціантами носить н...