29.03.2023
Тема уроку "Кулінарна характеристика гарячих закусок: сосиски в томаті,нирки смажені зі свіжими томатами, нирки в модері з печерицями,кошики із тіста" з курячим фаршем або з фаршем із дичі"
Різноманітність гарячих закусок дозволяє використовувати їх в якості основних страв на обід, вечерю або доповнювати ними меню банкету. Багато з гарячих закусок мають високу калорійність та багаті на вітаміни, мінеральні речовини, цінні органічні кислоти.
Гарячі закуски, що включають до свого складу м'ясо, рибу та гриби, багаті на білкові речовини і містять жири, а також ряд важливих вітамінів і мінеральних речовин.
При приготуванні гарячих закусок можуть бути використані різні соуси та заправки. Густі соуси використовують для фарширування продуктів, соуси середньої густоти – для запікання, рідкі соуси – для поливання безпосередньо перед подачею. Ці соуси не тільки покращують і урізноманітнюють смак закусок, але суттєво впливають на їх харчову цінність. Сметана і соус майонез містять значну кількість жиру і тому підвищують калорійність страв.
У рецептуру багатьох гарячих закусок входить рослинне масло, тому вони є джерелом ненасичених жирних кислот. Дуже важливо при цьому, що масло не піддається тепловій обробці і не втрачає своєї біологічної активності.
Основне призначення закусок – збудження апетиту, покращення засвоювання їжі, стимулювання діяльності травних залоз, тому закуски подають на початку прийому їжі. Важливу роль при цьому відіграє зовнішній вигляд страви.
Для приготування гарячих закусок використовують варіння, тушкування і запікання. Для виготовлення гарячих закусок овочі, плоди і гриби нарізають дрібними скибочками, брусочками, кубиками. Від других гарячих страв вони відрізняються гострішим смаком, оригінальним оформленням і подаванням.
Гарячі закуски готують безпосередньо перед подаванням, подають у невеликій кількості без гарніру або з тими гарнірами, які входять до складу страви, наприклад печериці тощо.
Гарячі закуски подають у порціонному вогнетривкому посуді (кокотпиці, сковороди, глиняні горщики та ін.), що ставлять па тарілки, накриті серветками. Гарячі закуски можна також подавати у воловаиах, кошичках або тарталетках зі здобного або листкового тіста.
Рецепт приготування «нирки телячі або свинячі смажені з помідорами»
Інгредієнти:
125 г телячих нирок або свинячих
10 г комбіжира свинячого
100 г помідор свіжих
150 г гарніру
перцю
зелені
З телячих нирок, якщо вони дуже жирні, зрізати жир, залишивши його шаром не більше 10 мм. нирки Розрізати поперек на шматочки товщиною 10-12 мм Свинячі нирки розрізати уздовж пополам. Нирки посипати сіллю, перцем і смажити на сковороді з жиром, повертаючи скибочки з одного боку на іншу. У готових нирок не повинно бути червоності на розрізі, але не слід також смажити їх занадто довго:пересмажені нирки не сочні.
Крупні помідори нарізати на часточки, а дрібні навпіл і підсмажити їх з маслом на плиті або у жаровій шафі. При подачі покласти смажені нирки на блюдо або тарілку, на кожну скибочку покласти по шматочку помідори і посипати зеленню петрушки або укропом. Картоплю смажену укласти поруч з нирками або подати його в окремому посуді. Нирки можна подати також і на сковороді, на якій вони смажилися.
Нирки в мадері з печерицями
Інгредієнти, використовувані в рецепті:
- Нирки - 500г
- Вершкове масло - 40г
- Печериці - 120г
- Соус - 300г
- Мадера
- Гарнір - 600г
- Сіль, зелень.
Приготування:
Нирки (яловичі, свинячі, баранячі) розрізати навпіл, залити холодною водою і вимочувати 2-3 год, міняючи воду. Потім покласти їх в каструлю, залити холодною водою (3 л) і довести до кипіння. Відвар злити, залити майже чистою водою і знову довести до кипіння. Цей відвар знову злити, залити водою і варити нирки до готовності. Готові нирки вийняти з каструлі, обмити, нарізати тонкими скибочками і злегка обсмажити.
Залити нирки червоним соусом з мадерою і додати підсмажені свіжі або консервовані печериці, нарізані тонкими скибочками, і прокип'ятити. Печериці можна замінити білими грибами.
Страву посипати зеленню петрушки
Сосиски в томаті
Щоб приготувати дуже смачні і ситні сосиски в густому томатному соусі згідно з даними рецептом вам знадобляться такі продукти (у розрахунку на чотири порції страви): половина кілограма сосисок, одна велика головка ріпчастої цибулі, одна морквина, два великих помідора, один болгарський перчик, дві столові ложки томатної пасти, три столові ложки рослинної олії, одна-дві столові ложки борошна, ну і також сіль і чорний мелений перець за смаком, інформує Ukr.Media їжа.
Ріпчасту цибулю слід почистити, дуже дрібно порізати і смажити в сотейнику або глибокій сковороді на рослинній олії до рум'яного кольору. Моркву і болгарський перчик потрібно подрібнити за допомогою блендера і відправити до смаженого цибулі, туди ж покласти порізані на невеликі шматочки сосиски і обсмажувати все це протягом декількох хвилин.
Далі на сковороду або сотейник потрібно викласти перемелені в блендері помідори, томатну пасту і влити невелику кількість кип'яченої води. Також все це потрібно поперчити і посолити, всипати борошно і ретельно перемішати, після чого продовжувати готувати на середньому вогні до тих пір, поки сосиски не зваряться, а томатний соус злегка не загусне.
Ну а вже готову страву ще гарячою можна подавати до столу з будь-яким гарніром.
Кошики з фаршем
Кошики з фаршем - дивовижно приголомшливо смачна і ситна закуска, яку, не роздумуючи, можна подати до фуршетного столу і урізноманітнити меню, порадувавши гостей новим оригінальним рецептом.
Інгредієнти:
Для тіста:
борошно пшеничне - 330 г;
яйце - 1 шт.;
сухі дріжджі - 15 г;
вода холодна - 100 мл;
маргарин - 40 г;
цукровий пісок - 1 ст. ложка.
Для начинки:
куряча грудка - 800 г;
масло вершкове - 80 г;
сир твердий - 50 г;
яйце - 2 шт.;
мускатний горіх - щіпка;
спеції.
Приготування
Для початку давайте замісимо тісто: борошно просіваємо, акуратно вливаємо трохи теплої води, всипаємо дріжджі, розбиваємо яйце, кладемо сіль, цукровий пісок і маргарин. Ретельно перемішуємо інгредієнти, ставимо в тепло і залишаємо приблизно на 3 години, щоб воно добре піднялося.
А цим часом поки робимо начинку. Для цього курячі грудки промиваємо, знімаємо шкірку, відокремлюємо м'ясо і відварюємо в підсоленій воді до готовності. Після цього остуджуємо і перекручуємо через м'ясорубку. До подрібненого фаршу додаємо яйця, кладемо масло, додаємо подрібнений мускатний горіх, підсолюємо і ретельно перемішуємо.
З підготовленого тіста формуємо кошички, скориставшись спеціальними металевими формами. В кошики викладаємо фарш, зверху присипаємо тертим сирочком і відправляємо блюдо в гарячу духовку.
Домашнє завдання :Опрацювати теоретичний матеріал . Вивчити тему. Фото конспекту надіслати на електронну пошту: chepakova.nina1@qmail.com
Немає коментарів:
Дописати коментар