Урок №15. Тема уроку: Значення дотримання правил особистої гігієни в профілактиці харчових отруєнь, кишкових інфекцій, гельмінтозів. Догляд за шкірою тіла та рук, нігтями, волоссям - заходи попередження захворювання.
26.04.2023
Необхідно дотримувати прості і відомі правила в цілях уникнення шкірних і шлунково-кишкових і гельмінтних захворювань.
Щодня двічі на день кожен чоловік повинен приймати душ або ванну і міняти нижню білизну. Мити руки після кожного відвідування туалету, поїздки в громадському транспорті, контакту з тваринами. Кожен повинен мати в особистому користуванні недоторканні для інших предмети (бритву, зубну щітку, рушник, мочалку і звичайно ж нижня білизна(труси, шкарпетки, майки та ін.)
Обов’язково потрібно утримувати в чистоті , теплі і сухості – ноги. Це охоронить від простудних і грибкових захворювань. Не можна користуватися чужим взуттям. В громадських душових наприклад на пляжі – потрібно використовувати особисті гумові шльопанці. Основний відсоток захворювань грибком – походить від ігнорування цього простого правила.
Заходи попередження захворювання
З метою профілактики інфекційних захворювань та харчових отруєнь необхідно дотримуватися наступні заходи профілактики:
- не вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з простроченими термінами споживання. Зберігати продукти харчування треба тільки у спосіб, зазначений на упаковці, та у встановлений термін.
- не купуйте харчі на стихійних ринках або з рук у приватних осіб. Купуючи будь-які продукти у торговельній мережі, споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції.
- Утримайтесь від вживання незнайомих грибів, ягід, трав та інших рослин. При харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж) виключайте контакт продуктів з ґрунтом та піском.
- Готувати продукти із запасом зараз не варто. Навпаки, приготовлені страви бажано вживати відразу, а у разі повторного споживання, вони мають проходити вторинну термічну обробку. Зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 годин.
- Якщо ви збираєтеся в дорогу, то не беріть із собою продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання).
- Намагайтеся не готувати багатокомпонентні страви, що вимагають високої термічної обробки (паштети, м'ясні салати тощо), в незабезпечених умовах. При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми - обдати окропом.
- Також звертайте увагу на воду: не використовуйте для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води).
Для пиття і приготування їжі використовуйте воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану.
- При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм) для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і проварена. Для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води.
- Перед приготуванням їжі та перед її вживанням не забувайте мити руки з милом і обов'язково мийте руки після відвідування туалетів.
Домашнє завдання :Опрацювати теоретичний
матеріал . Вивчити тему. Фото
конспекту надіслати на електронну пошту: chepakova.nina1@qmail.com
Немає коментарів:
Дописати коментар